Millal ja kuidas pesta patja?

Keskmiselt hoiab iga inimene aastas 3000 tundi pead padjal. Nende 8 öötunni jooksul voodis eraldub meie kehadelt surnud naharakke, karvu ja kehavedelikke. Selleks, et padja eluiga oleks võimalikult pikk, tuleks patja regulaarselt hooldada ja puhastada. Kas teadsid, et tavaline padi võtab 2 aastaga ca 30% kaalus juurde, sest tema sisse talletub nahaosakesi, mustust, tolmulesti, kehavedelikke ja ka ilutoodete jääke. Erinevad padjatüübid on erineva elueaga: latekspadi 3-4 aastat, tatrapadi 3 aastat, sulepadi 18-36 kuud, mäluvahust padi 18-36 kuud, polüesterpadi 6-24 kuud. Eluea pikkus sõltub kasutatavast täitematerjalist, pealispinna kulumisest ja hooldamisest. SleepAngeli padja eluiga võib olla 5+ aastat ja seda puhtalt seetõttu, et padja pind on lihtsasti puhastatav ning padja sisse ei pääse ükski piisk ega kübe. 

Kuidas pikendada enda padja eluiga?

Iga päev voodit tehes klopi patja, see eemaldab suurema tolmu, kõõma ja ebemed ning aitab hoida vormi. Öösel magades ei saa me reguleerida higieritust, sülje voolamist, pisaraid või haigusperioodil nohu, köha, aevastamist. Ka näokreem, palsam, juukselakk imbuvad läbi püüri ja talletuvad padja pinnale ning sisse, kus kreemides ja palsamites olev rasv rääsub, soodustades omakorda bakterite teket. Lõpuks kubiseb padi erinevatest tegelastest, keda me ei näe ja nii võib sinu teadmata sinu padja sees elutseda seened, tolmulestad, viiruslikud bakterid ja nende kolooniad. Voodipesu küll kaitseb pisut, aga mitte täielikult ja seetõttu on oluline pesta ka vooditooteid, esmajärgus muidugi patja, aga ka tekk ja madrats vajavad hoolt ja puhastust korra kvartalis.

Millal tuleks pesta patja?

Regulaarne padja eest hoolitsemine aitab vältida soovimatute tegelaste kogunemist, ebameeldiva lõhna teket ja pikenda toote eluiga. Puhas padi võib ära hoida punnid näol, hommikuse ninakinnisuse, paistes silmad, rasused juuksed ja kraapiva tunde kurgus.

 

Kuna SleepAngeli patja on lihtne hooldada, võiks seda teha igal voodipesu vahetusel (korra nädalas või kahe nädala tagant). Pühkida lihtsalt puhta niiske lapiga padja pinda või pista padi korraks duši alla. Vajadusel võib ka padja desinfitseeriva vahendiga üle pihustada ja paberrätikuga kuivaks tupsutada. Tavalise padjaga kipub pesuprotsess olema pikem, aga korra kvartalis tuleks siiski leida see aeg. Esmalt uurida juhendilt, kas patja võib pesumasinas üldse pesta. Soovituslikult pesta kahte patja korraga, et pesumasin jaotuks võrdsemalt. Kui on lubatud patja kuivatada pesukuivatis, soovitame seda teha koos kahe tennisepalliga, et täidis jaotuks ühtlasemalt ja ei kleepuks kokku. Kuna SleepAngeli patju ei tohi pesta pesumasinas, ei saa me jagada täpset ja soovituslikku infot teist tüüpi patjade pesuks, aga võime öelda, et meie padja pesemisele kulub sul üks minut ja kahjuks ühegi teise padjaga see nii ole.

Kui sinu padi on muutunud kollaseks ja lõhnavaks, on aeg teda pesta!

  • Kui peale pesu on padja pind endiselt kollane - soeta uus.
  • Kui sinu padja sees on klombid ja tükid - soeta uus.
  • Kui oled suur higistaja, pead arvestama tihedama pesu ja padja lühema elueaga.
  • Kui pärast kuivatis kuivatamist on sinu padi lame ja täidis kokkukleepunud - soeta uus.
  • Kui SleepAngeli padja pind hakkab murenema, oled seda kas valesti hooldanud või liiga vähe hooldanud ja näiteks higi või muu intensiivne mustus on muutnud kaitsekihi rabedaks. Selline padi kahjuks enam oma kaitsvat ja kergesti pestavat funktsiooni ei täida - soeta uus.
  • Kui SleepAngeli padja pind on muutunud UV kiirguse tõttu kollakaks või tänu tumedale padjapüürile värvi muutnud, on padi veel täiesti töökorras. Polüuretaan kaitsekiht ei ole pigmentatsioonikindel, sest tegemist on poorse ja hingava materjaliga. Ka kohv või punane vein, kui neid kohe ära ei pese, jätavad pleki ja kahjuks seda enam eemaldada ei saa.